Zambia wint na twee ruime nederlagen wel van Costa Rica voor eerste WK-zege

Barbra Banda was goed voor een doelpunt en een assist in de wedstrijd tegen Costa RicaAFP
Debutant Zambia boekte maandag in het Waikato Stadium de eerste overwinning ooit op het WK door Costa Rica met 3-1 te verslaan, hoewel beide teams al niet meer in aanmerking kwamen voor de knock-outfase.

Zambia, dat in de eerste twee wedstrijden met 5-0 onderuit ging, eindigde als derde in Groep C. Japan stond bovenaan na een 4-0 zege op Spanje. Costa Rica eindigde onderaan en pakte geen enkel punt in drie wedstrijden.

Verdediger Lushomo Mweemba scoorde het snelste doelpunt van het toernooi tot nu toe met een spectaculaire volley na twee minuten en 11 seconden, en aanvoerder Barbra Banda verdubbelde de voorsprong vanaf de strafschopstip net na het half uur.

1.000ste doelpunt

Zambia kreeg de strafschop nadat Banda naar de grond ging in het zestienmetergebied en de aanvalster stapte op om de bal rustig in de linkerbenedenhoek te schuiven en maakte daarmee het 1.000ste doelpunt in de geschiedenis van het WK,

Costa Rica, dat voor de tweede keer deelneemt aan het WK, was nog steeds op zoek naar de eerste overwinning in de competitie en verkleinde de achterstand vroeg in de tweede helft, toen Melissa Herrera de bal binnenschoot nadat keepster Catherine Musonda hem niet goed kon wegwerken.

Costa Rica vroeg om een strafschop toen middenveldster Priscila Chinchilla in het strafschopgebied in botsing kwam met Musonda, maar dat werd geweigerd na een lange VAR-controle toen uit de herhalingen bleek dat Sheika Scott buitenspel stond in de opbouw.

Herrera legde de bal ongeveer 20 minuten voor tijd weer in het net, maar dat doelpunt werd afgekeurd voor buitenspel. Racheal Kundananji van Zambia zorgde in de blessuretijd voor de beslissing van de wedstrijd door te scoren uit een voorzet van Banda.