Zuid-Afrika pakt eerste WK-overwinning ooit en speelt in achtste finale tegen Oranje

Bijgewerkt
Zuid-Afrika won door een doelpunt in blessuretijd
Zuid-Afrika won door een doelpunt in blessuretijdProfimedia
Oranje speelt in de achtste finale van het WK voetbal tegen Zuid-Afrika. De kampioen van Afrika won dankzij een treffer in blessuretijd van Italië (3-2) en werd daardoor achter Zweden tweede in groep G. Het was de eerste WK-overwinning ooit voor de nummer 54 van de wereld.

Arianna Caruso scoorde twee keer voor Italië en dacht met nog 16 minuten te gaan het gelijkspel te hebben gered dat ze nodig hadden om door te gaan, voor de verbluffende late interventie van Kgatlana. De Italianen waren in tranen na afloop toen hun tegenstanders een de eerste overwinning vierden.

Bizar eigen doelpunt

Caruso scoorde in de 11e minuut een penalty om Italië op weg te helpen, maar na 32 minuten maakten ze onder absurde omstandigheden gelijk.Italië-verdedigster Benedetta Orsi ontving de bal en zonder op te kijken waar Francesca Durante was, schoof ze de bal terug naar haar keepster. Maar Durante was niet in de buurt van waar de terugspeelbal heen ging en de bal belandde in het Italiaanse net voor een opzichtig eigen doelpunt. Italië raakte even later de paal.

Tweede helft

De Afrikaanse kampioenen wisten dat ze moesten scoren en gingen in de tweede helft in de aanval. Zuid-Afrika nam na 67 minuten de leiding toen aanvoerder Kgatlana Hildah Magaia aanspeelde en zij de bal tegen de touwen schoot. Italië maakte gelijk via Caruso voor haar tweede en na een tergend lange VAR-herziening werd het doelpunt toegekend voor 2-2.

In de tweede minuut van de blessuretijd ging de Italiaanse verdediging opnieuw in de fout en Kgatlana schoot binnen om Zuid-Afrika naar de volgende ronde te schieten.

Nederland is daar dus de tegenstander. Vorig jaar april speelden ze al tegen elkaar. Toen won Oranje de oefenwedstrijd met 5-1.