Zweden gaat door naar halve finale WK na zwaarbevochten zege op Japan

Fridolina Rolfo viert de Zweedse zege op het WK
Fridolina Rolfo viert de Zweedse zege op het WKAFP
De voetbalsters van Zweden zijn ten koste van Japan doorgedrongen tot de halve finales van het WK in Nieuw-Zeeland en Australië. De Scandinavische vrouwen waren in Auckland met 2-1 te sterk voor de wereldkampioen van 2011. Zweden treft in de halve eindstrijd Spanje, dat eerder op vrijdag Oranje uitschakelde.

Amanda Ilestedt schoot Zweden na ruim een half uur op een 1-0-voorsprong na een scrimmage in het strafschopgebied. Filippa Angeldahl benutte na rust een strafschop namens Zweden, waarna de Japanse invalster Riko Ueki een kwartier voor tijd een penalty miste. Honoka Hayashi maakte in de slotfase alsnog de 2-1, maar verder kwam Japan niet meer.

Zowel Japan als Zweden had eerder op het WK indruk gemaakt. De Aziatische ploeg was oppermachtig geweest in de poule en had Noorwegen verslagen in de achtste finales. Zweden, dat ook de drie groepsduels had gewonnen, stuurde daarna titelverdediger Amerika na strafschoppen naar huis.

Wedstrijdstatistieken
WedstrijdstatistiekenFlashscore

Extra rust

Hoewel Japan een dag extra rust had genoten en minder had hoeven reizen, oogde Zweden vrijdag een stuk frisser. De ploeg nam het initiatief en werd beloond toen Ilestedt van dichtbij de 1-0 binnenschoot. De Japanse keepster Ayaka Yamashita tikte even later een schot van Kosovare Asllani op de paal.

Zweden verdubbelde na rust de voorsprong via Angeldahl. De middenveldster schoot na een handsbal raak vanaf de strafschopstip. Japan kreeg een kwartier voor tijd eveneens een penalty. Ueki versierde zelf de strafschop, maar zag haar inzet terugkomen van de lat. Ook Aoba Fujino raakte nog de lat, voordat Hayashi de eindstand op het bord zette, 2-1.