Brazilië boekt troosteloze overwinning op Ecuador na drie nederlagen op rij

Rodrygo viert zijn winnende doelpunt
Rodrygo viert zijn winnende doelpuntAlbari Rosa / AFP
Brazilië boekte vrijdag in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificaties opnieuw een overwinning op Ecuador (1-0) dankzij een doelpunt in de eerste helft van Rodrygo.

Na de nederlagen in de laatste drie opeenvolgende kwalificatiewedstrijden, deed Brazilië net genoeg om de overwinning te behalen die de vijfvoudig wereldkampioenen naar de vierde plaats in het klassement tilde met 10 punten. De achterstand op koploper Argentinië bedraagt acht punten en de voorsprong op Ecuador op de zesde plaats, de laatste plek die een garantie is voor een plaats in de finale van 2026, slechts twee punten.

Brazilië speelde hun eerste wedstrijd na een teleurstellende Copa America-nederlaag tegen Uruguay in de kwartfinale en leverde opnieuw een tegenvallend optreden, het balbezit dominerend, maar de hele wedstrijd niet in staat om grote kansen te creëren. De ploeg plaatste te veel passes verkeerd en had moeite om aansluiting te vinden met de aanval, zonder ideeën over hoe het de rotsvaste verdediging van Ecuador kon verslaan.

Statistieken Brazilië - Ecuador
Statistieken Brazilië - EcuadorFlashscore

Ecuador was meedogenloos en voerde een fysiek agressieve druk op met drie hardwerkende aanvallers, waardoor de Brazilianen zich ongemakkelijk voelden als ze de bal in het spel brachten. Brazilië kreeg ook bijna geen ruimte in het strafschopgebied, waardoor ze de bal horizontaal rond het strafschopgebied moesten spelen en hun toevlucht moesten nemen tot afstandschoten.

Ongeïnspireerd

De enige twee schoten van Brazilië op doel in de eerste helft werden gemaakt door Rodrygo, die, nadat hij al vroeg in de handen van de keeper had geschoten vanuit een vrije trap, het geluk had om de patstelling te doorbreken in de 29e minuut. Zijn inzet vanaf de rand van het strafschopgebied ketste af op een verdediger en draaide om de verkeerd gepositioneerde keeper heen voordat hij via de rechterpaal de achterkant van het net vond.

Ecuador maakte vlak voor rust bijna gelijk in een tegenaanval, maar verdediger Gabriel Magalhaes voorkwam de inzet van Moises Caicedo met een uitstekende redding. Brazilië kwam nog slechter terug in de tweede helft, met een ongeïnspireerde Vinicius Jr die hun enige schot op doel creëerde in een slordige 45 minuten, met boegeroep bij het laatste fluitsignaal.

“We hadden deze overwinning nodig, het maakt niet uit of het lelijk was of niet. Ik ben blij met de overwinning en dat ik gescoord heb, en ik hoop dat het ons helpt om beter te worden en verder te gaan naar het niveau dat we willen bereiken,” vertelde Rodrygo aan het Braziliaanse TV Globo. Brazilië staat dinsdag tegenover Paraguay in Asuncion, terwijl Ecuador maandag Peru ontvangt in Quito.