Colombia neemt wraak op Copa America-winnaar Argentinië in WK-kwalificatieduel

James Rodriguez van Colombia viert een penalty, het tweede doelpunt van zijn ploeg, tegen ArgentiniëČTK / AP / Ricardo Mazalan / Profimedia
In een rematch van de Copa América-finale van dit jaar heeft Colombia revanche genomen door Argentinië in Barranquilla met 2-1 te verslaan. Het resultaat betekende voor Argentinië de eerste nederlaag in een uitwedstrijd in de WK-kwalificatie sinds 2017.

Argentinië is de enige ploeg waarvan Colombia sinds januari 2022 tweemaal heeft verloren, dus het was begrijpelijk dat de gastheren hier snel uit de startblokken kwamen om die demonen uit te bannen. De mannen van Nestor Lorenzo zagen hun positieve start echter bijna teniet worden gedaan door een fout van doelman Camilo Vargas, die aan de rand van zijn eigen gebied werd weggespeeld door Julian Alvarez, maar de aanvaller van Atlético Madrid kon er geen munt uit slaan door vanuit een moeilijke hoek naast te schieten.

Colombia herstelde zich bewonderenswaardig van die schrik en in de 25ste minuut werden hun inspanningen beloond met een slim gemaakt openingsdoelpunt. James Rodriguez speelde een één-tweetje vanaf de cornervlag, waardoor hij de ruimte kreeg om de bal naar de tweede paal te spelen. Daar kwam Yerson Mosquera aan, die met een enorme kopbal zijn eerste interlandgoal maakte.

Argentinië, dat voor rust nog geen enkel schot op doel had gelost, kwam als een andere ploeg uit de kleedkamers en maakte binnen drie minuten na de hervatting gelijk. Nicolás González maakte gebruik van een losse, vierkante bal op het Colombiaanse middenveld, waarna hij Mosquera passeerde en de bal knap onder Vargas schoof. De vreugde van de bezoekers was echter van korte duur, want Colombia kreeg een strafschop toegekend na een VAR-controle na een onbesuisde actie van Nicolas Otamendiop Daniel Munoz.

Wedstrijd statistieken
Wedstrijd statistiekenFlashscore

Rodriguez kwam in actie en ondanks het feit dat hij werd geconfronteerd met penalty-likker Emiliano Martínez, zette de Colombiaanse aanvoerder de strafschop koelbloedig om vanaf 11 meter om de voorsprong van het thuisland te herstellen. Het was weer aan Argentinië om te reageren, maar hun aanvalsdrift maakte hen kwetsbaar voor tegenaanvallen. Jhon Duran verprutste een enorme kans om de zege definitief veilig te stellen toen hij werd gedwarsboomd door Aston Villa-teamgenoot Martinez.

Colombia kreeg de meeste kansen en de aanvallende inspanningen van de wereldkampioenen in de slotfase lieten veel te wensen over. Daardoor is hun voorsprong aan de top van het CONMEBOL WK-klassement geslonken tot twee punten dankzij een tweede nederlaag in vier WK-kwalificatiewedstrijden, terwijl Colombia ongeslagen blijft in deze kwalificatiecyclus.