Japan begint met zevenklapper tegen China uitstekend aan Aziatische voorrondes WK

Daizen Maeda (#11) wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt
Daizen Maeda (#11) wordt gefeliciteerd met zijn doelpuntTakuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Japan is de derde fase van de Aziatische voorrondes voor het WK van 2026 uitstekend begonnen. De ploeg van Hajime Moriyasu versloeg donderdag China met 7-0 in het Saitama Stadion.

Wataru Endo en Kaoru Mitoma gaven Japan, spelend in Groep C, een voorsprong van twee doelpunten bij de rust, voordat Takumi Minamino in de tweede helft tweemaal wist te scoren. Junya Ito, Daizen Maeda en Takefusa Kubo vulden de score aan terwijl China volledig werd weggespeeld.

De laatste jaren hadden de Japanners het vaak lastig in de slotfase van de Aziatische kwalificatiewedstrijden, maar er was weinig moeizaams aan de ploeg van Hajime Moriyasu tegen een overklast China.

Veel doelpunten

Endo zette Japan in de 12e minuut op voorsprong nadat de Chinese doelman Wang Dalei enkele seconden eerder een kopbal van Ritsu Doan - voormalig FC Groningen & PSV - had gestopt. De middenvelder van Liverpool stond vrij bij de corner die volgde en hij maakte geen fout toen Kubo de bal afleverde en scoorde met een klinische kopbal.

Doan was dichtbij een tweede treffer in de 33e minuut, terwijl Hidemasa Morita het zijnet raakte met nog twee minuten te spelen in de eerste helft. De Japanners wisten hun voorsprong nog voor rust te verdubbelen, toen Mitoma een prima voorzet van Doan op waarde schatte en de bal over de kansloze Wang kopte.

Zeven minuten in de tweede helft breidde Moriyasu de voorsprong uit, toen Mitoma's pass Minamino in het strafschopgebied vond en de aanvaller van Monaco zijn treffer voorbij Wang schoof. Minamino claimde zijn tweede van de avond zes minuten later met een perfecte afwerking in de benedenhoek die Wang languit op de grasmat van het Saitama Stadion achterliet.

Acht plekken voor het WK 2026

Invaller Ito zorgde 13 minuten voor tijd voor de vijfde treffer toen zijn schot via Jiang Guangtai voorbij Wang verdween. In de 87e minuut was hij de aangever bij de kopbal van Maeda. Kubo knalde de bal in blessuretijd in het dak van het doel om de vernedering voor China compleet te maken.

De beste twee teams in de groep, waarin ook Australië, Saoedi-Arabië, Indonesië en Bahrein zitten, gaan automatisch door naar het WK, terwijl de derde en vierde teams doorgaan naar een extra kwalificatieronde. Azië heeft acht gegarandeerde plaatsen gekregen voor het WK 2026, met de mogelijkheid van nog een plaats via een intercontinentale play-off.