Paraguay stunt tegen Brazilië en boekt zege in WK-kwalificatiewedstrijd

Diego Gomez (Paraguay) viert zijn doelpunt tegen Brazilië
Diego Gomez (Paraguay) viert zijn doelpunt tegen BraziliëČTK / AP / Jorge Saenz / Profimedia
Een prachtige treffer van Diego Gomez in de eerste helft hielp Paraguay aan hun tweede succes in de WK-kwalificatie voor 2026 na een prachtige overwinning op Brazilië in het Estadio Defensores del Chaco.

Na maar liefst 10 keer het net te hebben gevonden in de vorige drie ontmoetingen, domineerde Brazilië de openingsfase met meer dan tweederde van het balbezit. Het was echter Paraguay-middenvelder Gomez die de vijfvoudig WK-winnaars in de 20ste minuut zichtbaar met stomheid sloeg. Hij manoeuvreerde de bal vakkundig weg van zijn medespeler, waarna hij met een prachtig schot via de lichte assist van de paal recht langs Alisson schoot: 1-0.

In een bijna directe reactie kwam Guilherme Arana dicht bij de gelijkmaker voor Brazilië, maar hij zag zijn inzet tot zijn frustratie van de lijn gehaald worden door een Paraguayaanse verdediger. Ondanks het feit dat het aanvalsdrietal van Real Madrid (Rodrygo, Vinicius Junior en Endrick) in het veld stond, keerde bondscoach Dorival Junior terug naar de kleedkamer met werk aan de winkel, want La Albirroja was nog maar een helft verwijderd van de eerste overwinning binnen 90 minuten sinds juni 2008.

Wedstrijd statistieken
Wedstrijd statistiekenFlashscore

Brazilië begon aan de tweede helft met twee wissels tegelijk en dreigde meteen toen Rodrygo - op zoek naar een doelpunt nadat hij was weggelaten uit de onlangs vrijgegeven 30-koppige longlist van uitblinkers voor de Ballon d'Or van 2024 - via de bovenkant van de lat over schoot. Na een periode van inactiviteit voor het doel kwam Paraguay-doelman Gatito Fernández zijn ploeg te hulp bij het ingaan van het laatste kwart van de wedstrijd toen hij de felle inzet van Vinícius onschadelijk maakte.

Ondanks dat ze Fernández op de huid zaten op zoek naar een late gelijkmaker, kwam Brazilië er niet doorheen. De broodnodige drie punten voor Paraguay, in termen van een eerste deelname aan een WK-eindronde sinds 2010, zorgde ervoor dat La Albirroja de komende maand de enige play-offpositie inneemt in de CONMEBOL-kwalificatie. Ondertussen gaat de strijd van de ploeg van Junior door. De Selecao zegevierde in slechts twee van hun vorige zes wedstrijden en verloren ook nog eens een drietal van de WK-kwalificatieduels in eigen huis.