WK 2026 wordt lastig verhaal voor China na nieuwe nederlaag tegen 10 Saoedi's

Hassan Kadish rent weg na zijn winnende doelpunt
Hassan Kadish rent weg na zijn winnende doelpuntCao Can / Xinhua News / Profimedia
China staat een zware dobber te wachten om zich te kwalificeren voor het WK van 2026, want na de 7-0 nederlaag vorige week in Japan volgde dinsdag een 2-1 nederlaag tegen 10 man Saoedi-Arabië.

China kwam in Dalian in de 14e minuut op voorsprong door een eigen doelpunt van Ali Lajami, maar verzuimde te profiteren van de rode kaart voor de Saoedische middenvelder Mohamed Kanno een paar minuten later. Hassan Kadish maakte nog voor rust gelijk met een kopbal uit een corner en herhaalde dit huzarenstukje in de laatste minuut van de reguliere speeltijd.

China knokte hard tegen een ploeg die bijna 30 plaatsen boven hen staat op de FIFA wereldranglijst en zag een doelpunt afgekeurd worden, maar ze blijven onderaan in Groep C staan. Nadat Lajami de bal uit een corner via zijn schouder in zijn eigen doel werkte, haalde de 29-jarige Kanno onnodig uit naar China's Jiang Shenglong nadat de scheidsrechter voor een overtreding had geblazen.

VAR

Nadat de VAR het incident in eerste instantie had gemist, moest de scheidsrechter nog een keer kijken en werd de Saudische speler uit het veld gestuurd. China, dat slechts één schot had geregistreerd in het duel met Japan, had ondanks hun numerieke voordeel moeite om kansen te creëren.

Ze betaalden de prijs toen de Saoedi's, geleid door voormalig Manchester City en Italië coach Roberto Mancini, gelijk maakten via Kadish. Terwijl het in de tweede helft goot van de regen in het Suoyuwan Football Stadium, begon China druk uit te oefenen op de vermoeide Saoedische verdediging.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Buitenspel

Wang Shangyuan dacht dat hij China weer op voorsprong had gezet nadat hij de bal vanuit een hoekschop binnenschoot, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Aan de andere kant brak vleugelspeler Salem Al-Dawsari door, maar zijn schot ketste af op de lat.

Beide ploegen gingen op zoek naar een winnende treffer in de slotfase, maar het was Kadish die opnieuw opdook uit een corner en een kopbal langs China's doelman Wang Dalei kopte.

China staat van alle zes teams in Groep C onderaan na twee nederlagen, waarbij alleen de beste twee verzekerd zijn van een plaats op het WK van 2026.