Nederlandse volleyballers pakken één set tegen ongeslagen Japanners

De Nederlandse volleyballers zijn er in het Filipijnse Pasay City niet in geslaagd de zegereeks van Japan te stuitenANP
De Nederlandse volleyballers zijn er in het Filipijnse Pasay City niet in geslaagd de zegereeks van Japan te stuiten. De ranglijstaanvoerder in de Nations League boekte tegen de ploeg van bondscoach Roberto Piazza de tiende overwinning in evenveel duels. Japan won de eerste twee sets, zag Oranje na een sterke periode de derde set pakken, maar liet zich daarna niet meer verrassen. De setstanden waren 25-19, 26-24, 23-25 en 25-17.

Voor Oranje, dat strijdt om een plaats bij de beste acht en kwalificatie voor de kwartfinales van het landentoernooi, was het de zesde nederlaag tegen vijf overwinningen. Zondag volgt het laatste groepsduel met Slovenië als tegenstander.

Nederland begon met Fabian Plak, Maarten van Garderen, Wouter ter Maat, Twan Wiltenburg, Wessel Keemink, Gijs Jorna en libero Robbert Andringa in de basis. Het liep niet in de eerste set, waarin Japan snel uitliep naar een voorsprong van zes punten. Met name het aantal foute services (acht) brak Oranje op. Ook de ingevallen aanvoerder Nimir Abdelaziz kon dat niet veranderen.

Vervolg

In de tweede set hield Nederland de Japanners goed bij, lang was het verschil steeds maar een of twee punten. Pas bij 20-17 was er een marge van drie. Oranje verzette zich en met dank aan Abdelaziz met zijn harde services werden vijf setpunten weggewerkt: 24-24. Bij setpunt 6 was het alsnog raak.

In de derde set kwam Nederland dan toch op voorsprong. Na een blok van Wiltenburg stond het zelfs 14-12. Oranje kende zijn beste fase en verzilverde het tweede setpunt. De Japanners herpakten zich in de vierde set en liepen snel weg naar een voorsprong van zes punten. Topscorer aan de kant van Oranje was Ter Maat met 21 punten.