Turkse 'Sultans van het net' bereiken eerste olympische halve finale

Melissa Vargas (tweede van rechts) scoorde de tweede meeste punten ooit in een olympische wedstrijdNatalia KOLESNIKOVA / AFP
Europees kampioen Turkije heeft voor het eerst de halve finales bereikt van het olympisch volleybal voor vrouwen. China werd met 3-2 verslagen in een spannende wedstrijd waarin Melissa Vargas van enorme waarde was aan Turkse zijde.

De wedstrijd was een rematch van de Volleyball Nations League-finale van vorig jaar, toen Turkije China versloeg om hun eerste titel op te eisen, en het eindresultaat was opnieuw hetzelfde ondanks blessures in het Turkse team. Melissa Vargas was de spil van Turkije met maar liefst 42 punten, waaronder 38 kills, en won na vijf sets met 23-25, 25-21, 26-24, 21-25, 15-12.

Vargas, die vorig jaar werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speelster op het Europees kampioenschap, kwam twee punten tekort om het record van de Kroatische Barbara Jelic voor meeste punten in een Olympische wedstrijd (44) te evenaren. Turkije, dat Nederland in de groepsfase ersloeg, neemt het bij de laatste vier op tegen nummer één Italië of Servië.

"Vandaag speelden we met ons hart. We hebben veel blessures en ik ben zo trots op mijn speelsters. We hebben alles op het spel gezet om de halve finale te bereiken", zei de Italiaanse coach van Turkije, Daniele Santarelli. "We speelden geen geweldig volleybal. We hebben veel beperkingen, maar er kan van alles gebeuren; we gaan naar de halve finales."

Ook Brazilië door

Brazilië versloeg de Dominicaanse Republiek in straight sets om hun plaats in de halve finales te verzekeren waar ze het zullen opnemen tegen de Verenigde Staten of Polen.