Verenigde Staten bereikt finale vrouwenvolleybal na thriller tegen Brazilië

Blijdschap na het benutten van het tweede matchpoint
Blijdschap na het benutten van het tweede matchpointAFP
De Verenigde Staten hebben Brazilië verslagen in een spannende vijfsetter op de Spelen in Parijs om zo door te gaan naar de tweede Olympische finale volleybal voor vrouwen op rij in wat een rematch was van de gouden medaillewedstrijd van Tokio drie jaar geleden.

Hoewel de VS Brazilië met 3-0 aan de kant zette in Tokio, had de Zuid-Amerikaanse ploeg nog geen set verloren in Parijs en ze maakten het de regerend kampioenen moeilijk in een wervelende wedstrijd. De wedstrijd werd bepaald door de individuele kwaliteiten van de Amerikaanse Kathryn Plummer (26 punten) en de Braziliaanse Ana Cristina de Souza (24 punten), terwijl de twee sterspelers elkaar probeerden te overtreffen aan het net.

Maar de VS konden ook rekenen op Olympisch debutante Avery Skinner (19 punten, 3 blocks) en Andrea Drews (18 punten) om hen naar een 25-23 18-25 25-15 23-25 15-11 overwinning te loodsen en de Brazilianen in tranen achter te laten. "Dit was zo'n strijd, een veldslag. We wisten dat het niet makkelijk zou worden ... Ik ben nu zo trots op ons omdat we zo gevochten hebben," zei Skinner.

De VS speelt in de finale tegen Turkije of Italië.

Nek-aan-nek

De eerste set ging nek-aan-nek nadat de blockers van Brazilië uitkomst boden, maar bij 23-23 waren het de Amerikanen die het hoofd koel hielden toen Plummer scoorde en een spike een blokfout opleverde om de VS een 1-0 voorsprong te geven.

Brazilië herstelde zich echter snel in de tweede set, toen de aanval en verdediging van De Souza te veel bleken voor de Amerikanen, waarbij de 20-jarige de set passend afsloot met een verwoestende spike.

Maar Plummer bleef Brazilië in de problemen brengen met haar meedogenloze aanval, terwijl Skinner ook een tandje bijzette op cruciale punten en de set afmaakte door het blok te verslaan met een behendige touch die achter de blockers belandde.

Vijfde set

Brazilië kwam weer terug in de vierde, maar gooide het bijna weg toen de VS twee setpunten redde voordat een fout de Zuid-Amerikaanse ploeg de set gaf en een beslissende forceerde.

Brazilië nam een vroege voorsprong in de vijfde, maar twee waanzinnige digs van de Amerikaanse Lauren Carlini in één rally waren net de stimulans die de VS nodig hadden om verder uit te lopen, terwijl de Zuid-Amerikanen onder de druk bezweken.

De Braziliaanse ervaren coach Ze Roberto nam een time-out om zijn troepen op te peppen, maar hij kon alleen maar toekijken met zijn handen op zijn hoofd toen Plummer hun tweede matchpoint verzilverde met een harde bal om de VS naar de overwinning te loodsen. "We leven voor deze momenten waarop je op de rand van grootsheid staat," zei de Amerikaanse Jordyn Poulter.