Volleybalvrouwen na derde nederlaag uitgeschakeld op Olympische Spelen in Parijs

De volleybalvrouwen verloren na een 1-0 voorsprong met 3-1 van de Dominicaanse RepubliekANP
De volleybalsters zijn na drie nederlagen in de groepsfase uitgeschakeld op de Olympische Spelen van Parijs. In het cruciale duel met de Dominicaanse Republiek was een zege met 3-0 of 3-1 nodig om als een van de beste twee nummers 3 uit de poulefase door te gaan naar de kwartfinales, maar het werd een nederlaag. Oranje verloor met 3-1.

De ploeg van bondscoach Felix Koslowski speelde na nederlagen tegen Turkije (2-3) en Italië (0-3) een alles-of-nietswedstrijd tegen de Dominicanen, die iets lager op de wereldranglijst staan en Nederland al eens dwarszaten in de olympische kwalificatie. Het werd een ware thriller, waarin Oranje na een 2-1-achterstand probeerde terug te vechten, maar de vierde set verloor met 28-26.

Met Celeste Plak, Juliët Lohuis, Britt Bongaerts, Nika Daalderop, Indy Baijens, Marrit Jasper en libero Florien Reesink in de basis werd de eerste set met 25-22 gewonnen en zag het er nog goed uit. In het tweede bedrijf had de Dominicaanse Republiek licht de overhand en steeds een kleine voorsprong. Die hield de Caribische ploeg vast tot het einde: 21-25.

Hoofdrollen Plak en Daalderop

Met een gelijke stand in sets (1-1) nam de druk bij Oranje toe en ook al zat er geestdrift in het team, de ploeg gaf in de derde set een voorsprong van 6-2 uit handen om vervolgens bij een stand van 14-14 tien punten op rij weg te geven en met 25-17 te verliezen. In de vierde set vocht Oranje zich terug en waren er kansen om te winnen, maar de ervaren Dominicaanse ploeg was net even beter op het beslissende moment.

Topschutters bij Nederland waren aanvalsters Plak en Daalderop met ieder 12 punten.