Waarom Guardiola Haaland op vijf goals wisselde: ‘Zijn leven zou saai zijn geweest’

Guardiola wisselde Haaland niet omdat hij ontevreden was over zijn vertoonde spelProfimedia
Erling Haaland blijft records verbreken voor Manchester City. Tegen RB Leipzig op een niet heel spannende avond in het Etihad Stadium pakte hij er weer twee: de jongste speler ooit die 30 (en daarna ook gelijk 31, 32 en 33) doelpunten scoort in de Champions League (22 jaar en 236 dagen) en de speler die dit in het minste aantal wedstrijden doet (25), maar manager Pep Guardiola verpestte wat er nog één had kunnen zijn.

Haaland maakte vijf doelpunten toen City hun Duitse tegenstanders met 7-0 verpletterde en hen voor het zesde seizoen op rij naar de kwartfinales van de Champions League bracht, voordat Guardiola hem in de 63e minuut wisselde, vlak na zijn vijfde. Dit was opvallend, omdat geen enkele speler in de geschiedenis van de Champions League in één wedstrijd zes doelpunten maakte en Haaland nog een klein half uur de tijd had om ook dit record op zijn naam te zetten.

"Als hij deze mijlpaal, het record, bereikt op 22-jarige leeftijd, zal zijn leven saai zijn, dus nu heeft hij een doel om het in de toekomst te doen, hier en overal," zei Guardiola. "Dus daarom maakte ik de wissel."

Messi en Adriano

Haaland werd de derde speler in de geschiedenis die vijf doelpunten maakte in een Champions League-wedstrijd, na Luiz Adriano, die het in 2014 voor Shakhtar Donetsk deed tegen BATE Borisov en Lionel Messi, in 2012 voor Barcelona tegen Bayer 04 Leverkusen, met Guardiola als coach.

"Ik wist het niet toen het met Messi gebeurde tegen Leverkusen, ze vertelden me dat in het eerste interview," zei Guardiola, "Maar ik deed een wissel (dinsdag) omdat ik normaal gesproken als de wedstrijd al gespeeld is... zoveel mogelijk spelers wil laten spelen. Haaland evenaarde het record van Messi, maar hij deed het in 60 minuten, dat is anders. Wie weet als hij 90 minuten had gespeeld?"