Waterpolosters winnen na moeizame start toch tweede wedstrijd ruim van China

Koninklijke aanmoedigingen voor TeamNL
Koninklijke aanmoedigingen voor TeamNLANP
De waterpolosters hebben hun tweede groepswedstrijd op de Olympische Spelen van Parijs na een moeizaam begin toch ruim gewonnen van China met 15-11. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis stond halverwege de wedstrijd in het Centre Aquatique nog met 8-5 achter. In de tweede helft kwam Oranje alsnog los. Binnen vier minuten vielen er drie doelpunten en was het gelijk (8-8). In het vierde en laatste kwart liep Nederland tegen een moegestreden Chinese ploeg makkelijk uit.

Maartje Keuning en Sabrina van der Sloot waren de topschutters met drie treffers. De periodestanden waren 1-4, 4-4, 5-1 en 5-2.

Zaterdag won Oranje al overtuigend van het sterke Hongarije, waardoor de wereldkampioen van 2023 met twee overwinningen zo goed als zeker al geplaatst is voor de kwartfinales. Australië is woensdag de derde tegenstander.

Moeizaam spel

Nederland liet zich in de eerste periode aftroeven door het verrassend trefzekere China. De ploeg speelde lamlendig en stond na de eerste 8 minuten met 4-1 achter. Oranje grossierde in mislukte schoten, terwijl vrijwel elke worp van een Chinese speelster raak was. Alleen Brigitte Sleeking wist te scoren. Simone van de Kraats probeerde in de tweede periode met twee goals de achterstand te verkleinen, maar het spel van Nederland bleef moeizaam ogen. China behield vrij eenvoudig de voordelige marge van drie doelpunten (5-8).

In de derde periode begon het eindelijk te draaien bij Nederland. Iris Wolves, Keuning en Kitty Lynn Joustra brachten Oranje binnen 3 minuten en 37 seconden langszij (8-8). Maartje Keuning zette Nederland daarna met een fraai boogballetje op voorsprong, 9-8. Dat was het sein om China te overrompelen.