Winners & Losers: Rico is terug, Lobotka schittert, hattricks en gemiste penalty's

David de Gea stopte twee penalty's tegen AC Milan
David de Gea stopte twee penalty's tegen AC MilanCredit: Giuseppe Maffia/NurPhoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia
Voetbalfans gingen dit weekend weer naar de competitiewedstrijden en er was genoeg om naar te kijken. Zoals gebruikelijk zet Flashscore de winnaars en verliezers van de afgelopen dagen op een rijtje. Wie waren het deze keer?

Sergio Rico

Hoewel deze rubriek zich voornamelijk richt op de gebeurtenissen van het afgelopen weekend, verdient het verhaal van de Spaanse doelman ieders aandacht. In mei 2023 was Sergio Rico, toen nog speler van Paris Saint-Germain, betrokken bij een ernstig ongeluk nadat hij van zijn paard was gevallen. Als gevolg van de val kreeg hij een zware klap op zijn hoofd te verduren en artsen hielden hem 19 dagen in een kunstmatige coma. Toen hij wakker werd, moest hij opnieuw verdoofd worden, waardoor zijn coma 26 dagen duurde. In totaal lag hij 86 dagen in het ziekenhuis.

"Mijn eerste gedachten na het ontwaken gingen over voetbal. Ik herinnerde me alles: mijn vrouw, familie, vrienden. Ik heb bijna drie maanden in het ziekenhuis gelegen, er werd een buisje in mijn hand geplaatst... Ik was bang dat ik nooit meer zou kunnen voetballen en ik vroeg de dokter er meteen naar," herinnerde Rico zich.

Na een lange herstelperiode kon Sergio Rico in april 2024 weer volop trainen. Eind september tekende hij een contract bij het Qatarese Al-Gharafa en speelde hij dinsdag in de Aziatische Champions League tegen Al Ain. Zijn ploeg won met 4-2.

Rico werd in het voorjaar van 2022 uitgeleend aan Mallorca en maakte op 7 mei 2022 voor het laatst zijn opwachting in een officiële wedstrijd voordat hij ernstig geblesseerd raakte. Na een onderbreking van 878 dagen keerde hij terug op het veld. "Ik ben terug in het voetbal en ik ben weer aan het winnen. Dank aan alle fans voor hun steun, dit is de eerste overwinning in een lange rij," beloofde de strijder.

Bayer Leverkusen

Gelijkspelen kan soms gelijk staan aan een nederlaag lijden, vooral als je als kampioen punten laat liggen tegen een pas gepromoveerd team. Dit is wat Bayer Leverkusen overkwam in hun wedstrijd tegen Kiel. De favorieten begonnen de wedstrijd veelbelovend met een 2-0 voorsprong in de achtste minuut dankzij twee assists van Exequil Palacios en doelpunten van Victor Boniface en Jonas Hofmann. Het doelpunt van Max Geschwill tijdens de laatste momenten van de eerste helft verkleinde de achterstand echter en in de 70e minuut maakte Jan-Fiette Arp uit een penalty gelijk.

Het was Xabi Alonso's 100e wedstrijd aan het roer, maar het leverde slechts één punt op. Tijdens het vorige seizoen verspeelde Bayer slechts 12 punten in hun 34 wedstrijden. Na zes wedstrijden dit seizoen hebben ze al zeven punten laten liggen. Nu, met 11 punten verzameld, heeft Leverkusen de slechtste start van een titelverdediger sinds het seizoen 2012/13 achter de rug.

Recente resultaten Leverkusen
Recente resultaten LeverkusenFlashscore

Stanislav Lobotka

De Slowaakse speler van het nationale elftal kende een moeilijke start bij Napoli. Onder coach Gennaro Gattuso slaagde hij er niet in om zijn stempel te drukken, maar hij werd geholpen door de komst van Luciano Spalletti, die van hem een basiskracht maakte en samen wonnen ze de het landskampioenschap. Lobotka verloor zijn basisplaats niet, zelfs niet tijdens de turbulente periode waarin Rudi Garcia, Walter Mazzarri en Francesco Calzona elkaar opvolgden in rap tempo opvolgenden op de Napelse bank.

Zijn presentaties op het middenveld maken hem een zeer waardevolle speler, iets wat de nieuwe coach van de Partenopei, Antonio Conte, ook beseft. Hij sprak na zijn aankomst bij Napoli een veto uit over een transfer en verklaarde hem van onschatbare waarde.

Hoewel na de 3-1 zege in Como het doelpunt van Scott McTominay en een nieuwe treffer van Romelu Lukaku het gesprek van de dag waren, had de trainer van de bezoekers, Cesc Fabregas, lovende woorden voor de speler voormalig speler van onder andere (Jong) Ajax en Trenčín: "Alsjeblieft, geef me Lobotka! Mamma mia, een fantastische speler. Ik zou met 11 spelers als hem kunnen spelen. Hij maakt het verschil, hij is van wereldklasse."

"Vandaag was geweldig", voegde Conte eraan toe. Voor het seizoen werd er al gespeculeerd over de interesse van Barcelona in Lobotka en de controlerende middenvelder liet zijn kwaliteiten ook zien op het EK in Duitsland. Als hij zo doorgaat, maakt de veto van Conte misschien niet meer uit...

Illan Meslier

Doelman zijn is soms een ondankbare taak. De Fransman Illan Meslier kwam daar maar weer eens achter, en zijn blunder droeg eraan bij dat zijn ploeg Leeds punten verspeelde op bezoek bij naar Sunderland in de negende speelronde van het Engelse Championship. De gastheren openden de score in de negende minuut via Chris Rigg en Joel Piroe maakte gelijk in de eerste helft, maar na de pauze juichten de bezoekers euforisch toen linksback Junior Firpo scoorde.

In de 97e minuut van de wedstrijd flitste de schijnbaar onschuldige inzet van Alan Browne echter langs de hulpeloze keeper in het net. Deze onverklaarbare fout zal Meslier gefrustreerd hebben, des te meer omdat een overwinning zijn ploeg dichterbij de koploper zou hebben gebracht. Leeds heeft nu drie punten achterstand en staat vijfde.

Meslier speelde in de academie van Lorient in Frankrijk, onder Sunderland-coach Regis Le Bris, die na de wedstrijd met zijn voormalige pupil sprak. "Ik ben teleurgesteld, want ik mag deze jongen en iedereen kan een fout maken. Voor een keeper zijn de gevolgen heel belangrijk. Het gebeurde vandaag en we zijn blij met het eindresultaat," zei de coach.

Robert Lewandowski

In het weekend zagen we veel hattricks in de Europese topcompetities - Mateo Retegui schitterde voor Atalanta en Marcus Thuram van Inter had zaterdagavond een soortgelijke prestatie. Wat echter de meeste indruk op ons maakte, was een buitengewoon moment van spits Robert Lewandowski, die tussen de 7e en 32e minuut drie keer scoorde tijdens Barcelona tegen Alavés. Het werd de op drie na snelste hattrick in de geschiedenis van La Liga, nadat alleen Samuel Eto'o (24 minuten), Justo Tejada (28 minuten) en Lionel Messi (30 minuten) er in zijn geslaagd om sneller drie doelpunten te maken.

Het was zijn derde hattrick in Blaugrana en Lewandowski voert nu de topscorerslijst van La Liga aan met tien doelpunten. In de top vijf-competities heeft alleen Erling Haaland dat aantal bereikt. Als we kijken naar alle competities in het seizoen 2024/25, staat de ervaren spits bovenaan met een totaal van twaalf doelpunten. Zijn totaal staat op 12 doelpunten en 2 assists. Soms is leeftijd echt maar een getal. Bovendien is zijn bijnaam niet voor niets Lewangoalski. Snap je hem, LewanGOALski?

Athletic Bilbao en AC Milan

Het niet benutten van een penalty in de wedstrijd is altijd teleurstellend, maar kan een keer gebeuren. Maar twee penalty's missen in één wedstrijd zien we niet zo vaak. Dat weet Athletic Bilbao, dat zondag zonder punten Girona moest verlaten, maar al te goed.

In de 28e minuut had Alejandro Berenguer de kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar hij miste de penalty. Na doelpunten van Yaser Asprilla en Ohian Sancet stond het bij rust 1-1, en na een uur spelen kregen de bezoekers nog een penalty. Nu was het Ander Herrera die verzuimde zijn ploeg op voorsprong te zetten.

Girona won in de extra tijd toen Christian Stuani scoorde. Bilbao miste voor het eerst in de 21e eeuw twee strafschoppen in één wedstrijd in La Liga. De laatste keer dat het überhaupt gebeurde in La Liga was toen Real Madrid twee strafschoppen miste in een wedstrijd tegen Osasuna twee jaar geleden.

AC Milan en Fiorentina maakten het nog bonter. Eerst miste Moise Kean voor de thuisploeg vanaf elf meter en voor rust miste Theo Hernández van de Rossoneri ook. Na de pauze deed Milan-spits Tammy Abraham hetzelfde. Doelman David de Gea werd de grote held voor La Viola. De laatste keer dat we twee penalty's gemist zagen door één team in de Serie A was in mei 2016, toen Lazio-doelman Federico Marchetti schitterde in Carpi.