Summer McIntosh op pole voor derde medaille, Tatjana Smith gaat voor dubbel

Summer McIntosh is in grootse vorm
Summer McIntosh is in grootse vormAFP
Summer McIntosh is woensdag doorgedrongen tot de halve finales van de 200 meter vlinderslag waarbij de Canadese sensatie haar zinnen zet op het toevoegen van een derde Olympische medaille aan haar Parijse collectie.

De 17-jarige zwemster, die al kampioen is geworden op de 400 meter wisselslag en tweede werd op de 400 meter vrije slag, kwam in La Defense Arena als zesde over de finish in 2 min 07,70 seconden, achter de Chinese gangmaker en titelverdedigster Zhang Yufei (2:06,55). McIntosh, tweevoudig wereldkampioen in 2022-23, wordt steeds sneller en staat nu op de vijfde plaats van beste tijden ooit.

Maar hoewel ze in topvorm is, is een overwinning zeker niet gegarandeerd in een deelnemersveld dat wordt aangevoerd door veteraan Zhang, die de op twee na snelste 200 vlinder in de geschiedenis klokte om in Tokio goud te winnen. De Amerikaanse Regan Smith pakte zilver in Japan achter Zhang en blijft een serieuze bedreiging met haar op één na beste tijd in de heat.

“Ik probeerde gewoon de halve finale te halen en zoveel mogelijk energie te sparen voor de finale van morgen,” zei McIntosh, die nog genoeg energie over had. “Als ik een race plan voor de 200 vlinder, probeer ik me altijd op mezelf te concentreren en ik weet dat ik een goede laatste 15 meter kan neerzetten.”

Tatjana Smith

De Zuid-Afrikaanse Tatjana Smith, die Nederlandse roots heeft, gaat ook voor meer roem en probeert de eerste vrouw te worden die de schoolslagdubbel wint sinds haar landgenote Penny Heyns in 1996 in Atlanta. Smith won goud op de 200 meter in Tokio in een wereldrecord van 2:18,95 en is in topvorm nadat ze maandag de titel op de 100 meter veiligstelde.

Haar record werd in 2022 verbroken door Evgeniia Chikunova, maar de Russische is niet in Parijs, waardoor Smith de hoogst geplaatste is. Ze tikte aan in 2:21.57, 1,5 seconde sneller dan de als tweede geplaatste Tes Schouten, de huidige wereldkampioene 200 meter schoolslag.

Kate Douglass

Kate Douglass, die tijdens de Amerikaanse trials onder de 2:19 dook, noteerde de derde tijd met mede-Amerikaanse Lilly King, die zilver won in Tokio, als 11e. “Ik denk dat de 100 echt veel druk heeft weggenomen met betrekking tot de verwachtingen, dus nu kan ik gewoon plezier hebben in het zwemmen,” zei Smith, die aangaf dat ze na Parijs met pensioen zou kunnen gaan.

“We zullen zien, dat vertel ik je na de halve finale. Ik geniet nu van elke race en heb er plezier in.”

Thomas Ceccon

Met ook de Russische titelverdediger Evgeny Rylov niet op de Spelen, ligt de 200 meter rugslag bij de mannen helemaal open. Roman Mityukov uit Zwitserland ging aan de leiding in de halve finales in 1:56,62, gevolgd door Lukas Maertens uit Duitsland, de kampioen op de 400 meter vrije slag.

Ryan Murphy, winnaar van de zilveren medaille in Tokio, Hubert Kos uit Hongarije en de Spaanse wereldkampioen Hugo Gonzalez gingen ook door. Zo ook de winnaar van de 100 meter rugslag Thomas Ceccon uit Italië, maar de man die tweede werd in die race, China's Xu Jiayu, was niet aanwezig en zijn baan bleef leeg.

“Ik heb er niet zoveel vertrouwen in (voor de 200), maar na de 100, begrijp je, ben ik in topvorm. Ik voel me goed in het water,” zei Ceccon. De Britse bronzen medaillewinnaar in Tokio, Luke Greenbank, won zijn heat, maar werd gediskwalificeerd.

Leon Marchand

De series komen voor een bomvolle finalesessie later, waar de Franse held Leon Marchand probeert nog twee gouden medailles te winnen naast zijn titel op de 400 meter wisselslag. Hij zal meedoen aan de finales van zowel de 200 meter vlinderslag als de 200 meter schoolslag.

Katie Ledecky

De Amerikaanse grootheid Katie Ledecky is de grote favoriet om haar titel op de 1500 meter vrije slag te verdedigen. Ze heeft niet alleen de laatste zes wereldrecords gevestigd, maar heeft ook de snelste 19 tijden ooit gezwommen en is meer dan 18 seconden sneller dan haar naaste concurrent. Als Ledecky wint, wordt het haar achtste Olympische goud en twaalfde medaille in totaal.

De titels op de 100 meter vrije slag voor mannen en vrouwen worden ook beslist, waarbij de Australische Mollie O'Callaghan en de Roemeense David Popovici een dubbel willen pakken na het winnen van de finales op de 200 meter.