ZZ Leiden met één been in halve finale beker door overwinning in Leeuwarden op Aris

Maarten Bouwknecht eerder dit kalenderjaar in actie voor ZZ Leiden
Maarten Bouwknecht eerder dit kalenderjaar in actie voor ZZ LeidenProfimedia
ZZ Leiden heeft goede zaken gedaan in het bekertoernooi. In Leeuwarden werd zondagavond met 73-83 gewonnen van Aris. Dat betekent dat het team van de Amerikaanse coach Douglas Spradley met een voorsprong van negen punten aan de return in de kwartfinale begint. Die wedstrijd is komende woensdagavond in de Vijf Meihal.

De tweestrijd tussen Leiden en Leeuwarden kan prima bestempeld worden als topper. Het team uit de Sleutelstad staat eerste in de BNXT-league met 20 punten en de Friezen staan tweede met een puntje minder. Eerder dit jaar won Leiden in de reguliere competitie ruim in eigen huis: 87-70.

Bouwknecht topscorer

Bij rust gingen de bezoekers met 39-42 de kleedkamer in. Dat was vooral te danken aan de ‘Groningse’ Maarten Bouwknecht. Hij scoorde in het tweede kwart liefst 13 van 19 punten. De point guard bouwde in het derde bedrijf zijn totaal uit naar 20 en Leiden liep langzaam weg: 55-63. Aris knokte zich heel knap terug naar 72-75 en zal dus stevig balen dat ze uiteindelijk met negen punten verschil van de vloer stapten.

Bouwknecht was uiteraard topscorer met 23 punten. Roeland Schaftenaar kon met 12 punten en 10 rebounds een double-double noteren. Bij Aris was Shaquille Doorson de meest scorende man met 15 punten.

Tip-off van ZZ Leiden – Aris Leeuwarden is komende woensdagavond om 20.30 uur.

Overige uitslagen

Apollo Amsterdam – Z&Z  Feyenoord 56-78

Lokomotief (Rijswijk) – Landstede Hammers 75-84

De vierde kwartfinale gaat tussen Donar Groningen en Heroes Den Bosch. De eerste wedstrijd wordt vrijdag 23 december in Noord-Brabant gespeeld. De return is 12 januari in Groningen.