ZZ Leiden wint basketbalbeker na zenuwslopende finale bij Landstede Hammers in Zwolle

De fans van ZZ Leiden maakten er met hun massale opkomst en geluid een thuiswedstrijd van in ZwolleFlashscore.nl
ZZ Leiden heeft, voor de vierde keer in haar historie, de TOTO Basketball Cup in de wacht gesleept door een 72-70 overwinning in en tegen Zwolle. De ploeg uit de sleutelstad stond voor de zevende keer in de finale. Van de voorgaande zes edities won het de helft. Zo’n 1.500 fans waren aanwezig in het Landstede Sportcentrum, waar grofweg de helft van de plekken voor de fans uit Leiden was gereserveerd.

De gasten uit Leiden begonnen stroef aan de wedstrijd en stonden richting het einde van het eerste kwart met maximaal 19-11 achter tegen de thuisclub die flitsende uit de startblokken kwam. Leiden trok – onder aanvoering van uitblinker Maarten Bouwknecht – de stand gelijk en zo stond na 10 minuten een 19-19 op de borden. Zwolle herpakte zich en in het tweede kwart stonden beide ploegen beurtelings aan de leiding. Bij rust had Leiden, gecoacht door Doug Spradley, een klein gaatje geslagen: 35-40.

Net als in de eerste helft kwam Zwolle ook in de tweede helft zeer sterk uit de kleedkamers. Het completeerde een 13-0 run om de score binnen enkele minuten totaal om te keren: 45-40. De ploeg van coach Mark van Schuttershoef wist bij te blijven tot 53-53 na het derde kwart, maar moest toezien hoe Leiden, geholpen door een 9-0 run, definitief leek weg te lopen naar 70-59. Met die stand was het echter nog niet gedaan. Zwolle, dat meer dan twintig minuten aan de leiding had gestaan, gooide een aantal gewichtige driepunters binnen en Leiden (dat nog geen 13 minuten de leiding had) miste vier cruciale vrije worpen om de wedstrijd op slot te doen.

Drie seconden

Zo ontstond in de slotfase van het duel een zenuwslopende fase met balbezig voor beide ploegen met een 72-70 stand en minder dan drie seconden op de borden. Het Instant Replay System (IRS) werd nog tweemaal geraadpleegd door de arbitrage om de juistheid van het balbezit en de resterende tijd te toetsen. Na een bijna twee uur durende strijd kon captain Merijn Ververs de beker omhoog houden. Eerder dit seizoen won Heroes Den Bosch de supercup. De nationale landstitel en de strijd om de BNXT-titel worden in de maanden mei en juni beslist.

Topscorers ZZ Leiden: Maarten Bouwknecht (19), David Collins (11), Luuk van Bree (10).

Topscorers Landstede Hammers: Duje Dukan (18), Amaldo Toro Barea (14), Felix Terins (13).